İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği’nin (İHKİB) sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurduğu ihkibkariyer sitesi çok ilginç bir çalışmaya imza attı. Site zam istemenin yöntemlerini haberleştirdi.
Peki zam isterken nelere dikkat edilmeli?
Doğru zamanlama olumlu sonuç demektir
Yöneticinizden ya da patronunuzdan zam istemek için sabırsız davranmamalı, doğru zamanlamayı yapmalısınız. Çünkü bu konuşmanın yapıldığı zaman, oldukça önemlidir. Zam istemek için doğru zamanlama nedir? Eğer şirketinizde performansa göre zam ayarlamaları yılın belirli dönemlerinde düzenli olarak yapılıyorsa, bu dönemden birkaç ay önce konuşursanız, yöneticinize değerlendirme yapması için yeterince zaman tanımış olursunuz. Zamların ayarlandığı dönemi yakalayamazsanız konuşmanız sonuç vermeyebilir.
İşlerde durgunluk yaşanan, karlılığın azaldığı da firmanın önemli bir müşteriyi kaybettiği dönemler, zam istemek için uygun değildir.
Hak ettiğiniz ücreti belirleyin
Hak ettiğiniz ücreti belirlerken hem şirketteki konumunuzu, hem de ülke koşullarında çalıştığınız sektörün reel durumunu göz önünde bulundurun. Hak ettiğiniz ücreti belirlerken realistik davranmazsanız muhtemelen görüşmeden istediğiniz sonucu alamazsınız. Deneyiminiz, yaşadığınız şehirde aynı işi yapanların aldığı ortalama ücretler, eğitim durumunuz, yabancı diliniz gibi faktörleri de düşünerek rakamı belirleyin. Zam istemeden önce başardığınız işlerin sonuçlarını haftalık, aylık raporlarla ölçülebilir formda yöneticilerinize göndermeniz, zam isterken size kolaylık sağlayacaktır.
Patronunuzun yaklaşımına göre hazırlık yaparak konuşun
Eğer patronunuz ya da yöneticiniz sayısal veri odaklı ise yaptığınız işleri bir rapor halinde sunarak konuya girebilirsiniz. Ama eğer daha subjektif kararlar veriyorlarsa, bu durumda talebinizi açık açık dile getirebilirsiniz.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
Zam konuşması yapmanın en önemli ipucularından biri, kişinin sadece kendi performansına yönelik bir konuşma yapması gerekliliğidir. Konuşma sırasında kendinizi iş arkadaşlarınızla kıyaslama yoluna gitmemelisiniz.
Sadece performansınıza odaklanın
Evlilik, çocuk, borçlar gibi kişisel ihtiyaçları gerekçe göstererek zam istemek yanlış bir yöntemdir. Çünkü işverenler sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak için değil, yaptığınız iş için size maaş verirler.
Talebinizin reddedilme olasılığına hazırlıklı olun
Zam talepleri patronlar tarafından her zaman olumlu karşılanmayabilir. Dolayısıyla talebinizin reddedilme olasılığında ne söyleyeceğinizi önceden planlamalısınız