2017 yılı moda dünyası açısından oldukça sıradandı. Birçok genç modacı tanıdık, onlarca defileyi izledik, TV’de moda programları yine vardı. Ancak 2017 yılında da yeni bir marka ile karşılaşamadık. Sanki herkes aynı şeyleri giyiniyor, aynı şeyleri takıyor gibiydi.
Günümüzde farklılaşmak, özgün gözükmek, bireyselleşmek gibi kavramlar çok ön plandayken, modanın merkezlerinde ise tek tipleşme dikkat çekiyor. Herkes aynı ayakkabıyı giyiniyor, aynı gömleği satın alıyor, hatta aynı makyajı yapıyor. Kadınlar neredeyse birbirinin aynısı. Eskiden pişti olmak gibi bir kavram vardı; özellikle kadınlar pişti olmaktan çok korkardı. Şimdi neredeyse pişti olmayan yok gibi. Bir davete gittiğinizde herkes aynı modacıdan çıkıp gelmiş gibi duruyor.
Modanın merkezinde bulunanlar artık eskisi kadar önemsemiyor mu bilinmez, ama moda endüstrisi yaratıcılığını kaybetmiş durumda. Türkiye moda endüstrisinin merkezlerine de Londra, Paris, New York gibi moda merkezlerinin tek tip moda anlayışı yerleşmiş durumda. Herkes özel siparişi üzerine hazırlanmış , özel dikim giysi anlamına gelen haute couture çalıştığını iddaa etse de, erkek modasında da kadın modasında da ‘woow’ dedirten bir çalışmaya tanık olamadık.
Tek tip modaya karşı mücadele etmeliyiz
Modada tek tipleşme en çok daha modacıların sorunu olmalı. Ancak bugünü kadar ciddi bir itiraz yok gibi. Oysaki modadaki bu tek tipleşme kısa bir süre sonra modacıları yutacak. Pazarlama departmanları copy paste ürünleri moda diye piyasaya sürdükçe tasarımcılara-modacılara ihtiyaç duymayacaklar. Bu yüzden moda dünyası ses vermeli, daha çok tasarım daha çok alternatif istemeli.
2018’de moda merkezlerinde daha renkli, daha farklı, daha özgün tasarımlarla,koleksiyonlarla karşılaşmak dileğiyle,
Yeni yılınız kutlu olsun