Milimetric modaevinin kurucusu Kağan Gökalp ile güncelliğini hiç yitirmeyecek bir söyleşi gerçekleştirdik. Biz çok yararlandık. Sizlerin de faydalanacağından eminiz.
Söyleşiye geçmeden önce Milimetric hakkında biraz bilgi aktaralım…..
Milimetric 2002’den bu yana özel dikim elbise ve gömlek hazırlıyor. Elbise ekibinde otuzdan fazla, gömlek ekibinde yirmiden fazla uzman yer alıyor. Zegna, Loro Piana, Dormeuil, Holland and Sherry, Ariston, Thomas Mason ve Söktaş gibi konusunda lider kurumların kumaşlarını kullanıyor. Gömlekler iki ila beş günde, takım elbiseler ise iki ila dört hafta arasında teslim ediliyor. Tüm malzemeler Milimetric danışmanlığında kıyafeti kullanacak kişinin beğeni ve isteklerine göre kullanılıyor.
modatava – Erkekler takım elbise diktirirken nelere dikkat etmeli? Genelde gözden kaçanlar neler?
Kağan Gökalp – Takım elbise diktirirken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır. Nerde giyileceği, nasıl bir ortamda kullanılacağı, kullanıcının mesleği, vücut ölçüleri ve anatomisi, takım elbise diktirirken önemli kriterlerdendir.
İyi bir takım elbise aynı zamanda kusurları saklayabilmelidir. Örneğin omuzunuz düşük mü, hafif kamburunuz mu var? Bu kusurları gizleyebilmek için uygun takım elbise dikimini kullanıcısını da mutlu edecek şekilde ortaya çıkarıyoruz.
Bacak boyunuz kısa ise pantolonu kısa paça yapmamayı öneriyoruz, bacak boyunu uzun göstermek için düşük bel yerine yüksek bel yapıyoruz, ceket etek boyunu daha kısa yapıyoruz.
Genelde gözden kaçırılanlar, vücut yapımızı dikkate almadan uyguladığımız kombinler.
Moda dergilerinde ne görüyorsak kendi vücudumuza uyum sağlatmaya çalışıyoruz. Oysa ki moda dergilerinde gördüğümüz kıyafetler mükemmel kalıplara göre tasarlanıyor. Tüketicilerin ise çoğu ortalama vücut ölçülerine sahip. Böylece özenilen İtalyan kalıp takım elbiseler, uzun boylu olmayan hafif ve göbekli kişilerde kötü bir görüntüye neden olabiliyor.
modatava – Hangi kumaşlar hangi takımlar için uygun olur? Kombin yapmak isteyen erkekler için önerilerinizi alabilir miyiz?
Kağan Gökalp – Kullanacağımız kumaşlarda az kırışan, terletmeyen, hafif gramajlı ve nefes alabilen kumaşlar olmasına çok dikkat ediyoruz.
Kışlık kruvaze takımlar için flanel tebeşir çizgili gramajlı kumaşlar daha uygun olur.
Smokin için az kırışan ve nefes alabilen kalıp gibi duran moher kumaşlar kullanıcısına büyük rahatlık sağlar.
180s ve üzeri kumaşları üst düzey pozisyonlar için örneğin yönetim kurulu üyeleri veya CEO’lar için öneriyoruz.
Çok seyahat edenler için az kırışan ve yıpranmaya dayanıklı kumaşların kullanımı daha elverişli oluyor.
Bir erkeğin gardırobunda mutlak lacivert blazer ceket olmalıdır. Bu ceketi ise gri pantolon ile tamamlayıp şık bir kombin elde edebilirler.
Siyah bir smokin, lacivert veya füme takım elbise de erkeklerin gardıroplarındaki olmazsa olmazlardandır.
Gömleklerin takım elbise ile uyumu çok önemli.
Can kurtaran beyaz ve mavi gömlek her takımın içinde şık durur.
Hafta sonu için mavili, lacivert ağırlıklı pötikare bir gömlek şık bir tercih olur. Hem kot ile hem de kanvas pantolon ile müthiş uyum yakalanır.
Yaka seçimi de bütün bir kombinde önem taşır. Kravat takılacaksa yaka aralığı mutlaka daha geniş olmalı. Hatta burada kravatın düğümünün kalınlığının da belirleyici bir unsur olduğunu belirtmek isterim.
Gömlekte kumaş seçiminde en önemli kriter az kırışması. Mümkünse mısır pamuğu veya sea island koton olmasını öneriyoruz. Pinpoint, oxford gibi dokular spor bir hava katarken, poplin doku daha resmi bir duruş sergiler.
Kombin yapmak çok dikkat ve özen gerektirir. Hem takımın hem de gömleğin desenli olması risklidir. Orada uyum yakalamak mümkündür ama çok zordur.
Kural şudur: takım desenli ise gömlek düz, takım elbise düz ise gömlek desenli.
modatava – Milimetric’in terzilerinin sofistike işçiliği, ince malzemelerin kullanımı ile birleştiğinde gömleklerin ve takımların ortaya çıkış süreci ve son dönemlerde en çok tercih edilen dikimler nelerdir?
Kağan Gökalp – Bespoke dikime olan ilgi son dönemde arttı. Bunun nedenlerinden biri alışveriş sürecinin giderek daha kişiselleşmesi, kişiye özel olması. Tüketiciler bu şekilde kendi kişisel beğeni ve tarzlarını tercih ettikleri tarzlara yansıtma fırsatı buluyorlar. Bu şekilde kendi kimliklerini daha net yansıtabiliyorlar.
Ayrıca bedenlerinde kusur olarak gördükleri kısımları saklama veya azaltma şansını da elde ediyorlar.
Özel dikim kıyafeti tercih edenler çoğunlukla bu işten anlayanlar ve de bunu saat veya araba koleksiyonerliği gibi gören kişiler oluyor. Genellikle müşterilerimiz her sezon elbise diktirenlerden oluşuyor.
Bir de yaz mevsiminde düğünlerin başlaması ile damatlık diktirenler fazlasıyla mevcut. Çünkü damatlarda özel bir gün için özel bir dikim tercih ediyorlar. Ayrıca düğün günü bir giysinin içinde ne kadar konforlu olurlarsa o kadar rahat dakikalar geçiriyorlar.
Gömlek için bir prova yeterliyken takım elbise için 3 prova gereklidir. Her prova 15 dakika ile yarım saat arası sürer. O yüzden müşterilerin sabırlı olması ve ısmarlama kültürünü bilmesi gerekir. Prova süreci, kumaş, astar, düğme, model belirleme zaman ayrılması gereken meşakkatli bir süreçtir.
Takım elbise ortaya çıktığında ise müşterilerimiz kesinlikle bu sabır gerektiren sürece katlanmanın bir karşılığı olduğunu görüyor. Kumaşından, astarına, astarından düğmesine, kalıbına kadar tamamen kendi tarzını yansıttığı ve vücudundaki birçok beğenmediği yeri sakladığı, beğendiği kısımlarını da ön plana çıkardığı şık bir takım elbise sahibi oluyor.
Milimetric takım elbise teslim alan müşterilerimize sık sık söylediğimiz bir söz vardır:
‘Takım elbisenizi giydiğinizde en az iki kişi size çok yakıştığını söyleyecektir hemen’.
Nitekim öyle de oluyor. Bu da niye Milimetric’i tercih ettiğinizin cevabı olsun diyoruz.
modatava – Teşekkür ederiz bu doyurucu sohbet için.
Kağan Gökalp – Ben de teşekkür ederim.
Sinan Oymacı