Anadolu’ya ve insanlığın köklerine duyulan merak, geleneğin kaybolmaya yüz tuttuğu Anadolu’da, yerel kumaşlar üzerinde Argande ile tekrar canlanıyor. Aslı Jackson’nın Argande için hazırladığı “Anadolu’nun Uyanışı” adını verdiği 2016/2017 Sonbahar Kış Koleksiyonu’nun yüzü ise ünlü oyuncu ve model Sema Şimşek oldu.
MUDO’nun gönüllü desteği ve Hatice Gökçe’nin marka koordinatörlüğünde, hazır giyime getirdiği yenilikçi bakış açısı ile tanınan, sektörün önemli tasarımcılarından Aslı Jackson’ın elinden çıkan kıyafet ve aksesuarlar Güneydoğulu kadınlar tarafından üretiliyor.
GELENEKSEL GAZİANTEP KUTNU DOKUMASI
16. Yüzyıldan itibaren Gaziantep’te dokunmaya başlanan, şık giyinmek isteyen insanların hayallerini süsleyen kutnu bezi; görkem, zarafet ve estetiği ifade ediyor. Anadolu’nun kült kumaş tarihinden etkilenilerek yaratılan Argande koleksiyonu, renkleriyle Anadolu’daki farklı kültürlerin varoluşuna yeniden bakıyor. Aslı Jackson’ın Argande için hazırladığı Anadolu’nun Uyanışı koleksiyonu ile yöresel kadın imajının vurguladığı kıyafetler üzerinde hassas nakış işlemeleri, tespih ucu püskülleri, Doğu’yu çağrıştıran kutnu kumaşı, ikattan ilham alan soyut desen ve aksesuarlara dönüşerek, sezonun neotribal ruhunu yansıtıyor.
Koleksiyonun Şanlıurfa Harran’da çekilen fotoğraflarını fotoğraf sanatçısı Jerry Stolwijk çekti, makyaj tasarımını Meryem Perilhou, saç tasarımını ise Esra Gül yaptı. Argande markasının ve Anadolu’nun Uyanışı koleksiyonunun yüzü ise Sema Şimşek oldu.
KADIN İSTİHDAMINA KATKI
Adını, Mezopotamya topraklarında hüküm sürmüş Kommagene Krallığı’nın tek tanrıçası güzeller güzeli Argande’den alan marka, bugün Güneydoğu kadınlarının elinde yeniden doğuyor. Güneydoğu Anadolu’daki kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ortaklığı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanıyla Mayıs 2008’den beri uygulanan “GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi”, ürünlerini Argande markası altında topluyor. Proje, kadınların iş gücü piyasasına katılımını, Güneydoğu Anadolu’nun markalaştırılmasını ve yeni satış ve pazarlama fırsatlarının yaratılmasını hedefliyor. Argande koleksiyonunu hazırlamak üzere Kilis’te kurulan atölyede kadınlara istihdam olanağı sağlanıyor.