Monosodyum glutamat (MSG) olarak da bilinen Çin tuzu, dünya genelinde milyonlarca çocuğun sağlığını tehdit eden bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok ülkede yasaklanan veya kullanımı kısıtlanan MSG, Türkiye’de hala birçok gıdada kullanılıyor.
Türk Böbrek Vakfı’nın araştırmalarına göre, Edirne’den Hakkari’ye kadar hemen hemen tüm çocuklar MSG içeren gıdaları düzenli olarak tüketiyor. Bu durum, çocuklarda obezite, hipertansiyon, sindirim sistemi sorunları, hatta hiperaktivite ve otizm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Uzmanlar Ne Diyor?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, MSG’nın gıdalarda gerçeğinden daha fazla protein var algısı yaratabileceğini belirtiyor. Bu durumun lezzet algısını bozarak bağımlılık yaratabileceğini ifade eden Prof. Dr. Türkmen, “Glutamatın zararlı etkilerini gıdaların içindeki serbest formu belirler. Bu kısım ani olarak çok yükselirse zararlı etkiler ortaya çıkar.” diyor.
Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise MSG’ın en sık görüldüğü gıdaların paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar olduğunu vurguluyor. Aydın, “Özellikle noodllelar, hazır çorbalar, cipsler, işlenmiş et ürünleri, krakerler, dondurulmuş gıdalar ve fast food ürünleri MSG içerebilir.” şeklinde uyarıyor.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Monosodyum Glutamat (MSG) yani Çin tuzu, Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütünün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor fakat Türkiye’de hala tehlike saçmaya devam ediyor.