Anasayfa / KÖŞE YAZILARI / TELEFON BAĞIMLILIĞI NEREYE GİDİYOR?

TELEFON BAĞIMLILIĞI NEREYE GİDİYOR?

BURCU POLATDEMİR/ NLP UZMANI VE PROFESYONEL YAŞAM KOÇU

TELEFON BAĞIMLILIĞI NEREYE GİDİYOR?
Son zamanlarda bir yandan bağımlılığından şikayet ederken bir yandan da onsuz olamadığımızı kanıtlar nitelikte telefonla olan bağımız..Evet onsuz yapamıyoruz.Size yapılan bir araştırmadan bahsetmek isterim 18-50 yaş arası 1000 kişinin yapıldığı ankette Türkiye açık ara birinci.Ve 30 ülke arasında yapılmış bu anket..Bizler günde ortalama 71 kez telefonumuzu kontrol ediyoruz..Sonuçlarda çıkan ülkemizde her 5 kişiden 1 i telefon bağımlısı..Oranın yüksekliği şaşırtıcı elbette ki..
Bunu neden yapıyoruz ‘’merak’’ tan mı peki..Bunun tabiî ki birçok nedeni olabilir..hayat zaten sıkıcı biraz neler olduğuna bakmanın kime ne zararı var diyenleriniz olabilir,okuyorum bilgileniyorum merak duygumu tatmin ediyorum diyenlerimiz de olabilir , yok canım bu da bağımlılık mı hayatın bir keyfi diyenleriniz de..Burada elbette ki kim suçlu diye aramıyoruz fakat konumuz bunun ne kadar farkındayız yani telefonumuzu günde 71 kez elimize sırf kontrol için aldığımızı hangimiz farkında?
Bir şeylerden mi kaçıyoruz o telefonu elimize alıp ne var ne yok diye baktığımızda..Düşünmekten mi,yapmamız gereken işi bir 10-15 dakika sonra yapsak kime ne zararı olur diye baktığımızdan mı,arkadaşımız ,tanıdığımız resmini beğenmezsem kendini kötü hissetmesin aman paylaşımlarını kaçırmayım mı diyor yoksa ‘Yok canım ben sadece son dakika haberlerine bakıyorum’..
Bir sürü bahanemiz vardır mutlaka..Ben bunu yapıyorum zamanımı alsın mühim değil bu bir eğlence aracı bana göre diyorsak da bir fikirdir hepsi mümkün benim nacizane söyleyeceklerim bu durumdan rahatsızım ve bu davranışımı nispeten azaltmak istiyorum diyenlere..
Öncelikle farkındalığımızı telefonunuz kolunuzun uzanacağı noktada iken hangi hisle ona uzanıyorsunuz buraya dikkat çekmek isterim..Dikkat telefon çalmadı,mesaj uyaranı yok bu önemli..
Yapmak istiyorsunuz..’’ bir şeyler kaçırmak istemiyorum orada hareketli bir dünya var,arkadaşım tatildeydi bakıyım resim paylaşmış mı’’..Yapmak istemiyorsunuz ‘’şimdi şu ortamdayım herkes sürekli beni telefonla meşgulken görüyor neden anın tadını çıkarıp bulunduğum ortama ayak uydurmuyorum ki’’ Bu ikilemi kimler yaşıyor mesela..Sorun yok en azından farkındayız
Peki, neler yapabiliriz denemek isteyenler için? Eğer bu durumun sizi rahatsız ettiğini düşünüyorsanız kendinizle birkaç uygulama yapabilirsiniz. Diyelim ki; telefonunuzu kontrol edeceksiniz çağrı sesi, mesaj uyaranı olmadı bir süredir. O an ben bunu sonra yapabilirim diyebilirsiniz ‘’bugün telefonumdan herhangi bir uyarım gelmiyorken bile sadece 7 kez kontrol edeceğim diye bir kıstas getirebilirsiniz ya da âdetini siz belirleyin her zamanki kontrol adetinizden az olsun ve günden güne azaltmayı deneyin bu süreyi. Bu süreçte bu aksiyonun yerine ne koyduğumuz da önemli..Davranışlarımızın düzeni değiştiğinde bazı kararlar aldığımızda ve bunları yürürlüğe koyarken işimizi kolaylaştıran yegane şey bu davranışın başka bir aksiyonla yer değiştirmeleridir daha faydalı ya da daha çok yapmak istediğimiz bir şey olabilir bu..Ne zamandır bitiremediğiniz bir kitap, izlemediğiniz bir film, biraz yürüyüş,tanıdıklarınızla yüz yüze sohbet,doğayla biraz zaman vs..Yaz ayındayız yapacak şeyler kış aylarına göre nispeten daha fazla..Hayatımız ilerliyor günbegün kendimizde ruhsal,duygusal değişimler oluyor bunların ne kadar farkındayız..Kendimizle ne zamandır baş başa kalamadık..Hayatın güzellikleri görüyor duyuyor olmak ,fark edebilmek hepsi oldukça ruhsal dünyamızı zenginleştirici aktiviteler..Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilirsiniz hemen sosyal medyada paylaşmak mı istediniz şu an belki anın tadını çıkarmak ve fotoğraf koymak eylemini sonra yapmak ister misiniz?Bu da bir seçenek..Kendimize sorular sorabiliriz. Bunu yapabilir misin..Ben bir karar aldım bu konuda başarılı olabilir miyim?Deneyebilirim.Bence deneyebiliriz..Hepimize hiçbir şeye bağımlılık göstermediğimiz günler dilerim. Sevgiyle,..

Hakkında Moda Tava

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevdiklerinizin Yüzlerini Gülümsetecek Yeni Yıl Hediye Alternatifleri IN STREET’ten!

Sevdiklerinizin Yüzlerini Gülümsetecek Yeni Yıl Hediye Alternatifleri IN STREET’ten!

Dünyaca ünlü markaların en yeni ve cazip fiyatlı modellerini aynı çatı altında buluşturan IN STREET, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.