Anasayfa / KÖŞE YAZILARI / TREND MESLEK AŞÇILIK

TREND MESLEK AŞÇILIK

Fulya Öztürk Placing
Stratejik İmaj ve Stil Danışmanı, Yaşam ve Oyuncu Koçu
http://www.facebook.com/fulyaozturkplacing
fulyaozturkplacing@gmail.com

TREND MESLEK AŞÇILIK

Herkes harıl harıl aşçılık kurslarına yazılıyor…

Kişisel gelişim ve evinde daha iyi yemek pişirebilmek isteyenler bir yana, profesyonel olarak bu işi yapmak isteyenlerin sayısı gerçekten çok arttı.

Geçtiğimiz yıl Kanal D’de “Tatlı İntikam” isminde bir dizi vardı; hani aşçılık okumuş bir genç erkek ve eski platonik aşkının aşklarının nihayet alevlenmesini anlatan dizi… Bu alanda eğitmen olan bir arkadaşımın arkadaşı yalnızca bu dizi sonrasında bile aşçılık eğitimi alma taleplerinin yaklaşık iki kat arttığını anlattı.

Ben hep konulara şüpheci yaklaşır ve araştırırım. Biraz çevreye sordum; birkaç kursu telefonla aradım ve internette dolaştım. Aslında yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada bu mesleğin yükselişe geçtiği sonucuna vardım. Ama sebebi diziler, sinema değil. Sebep turizm.

Büyük küçük herkes artık harçlıklarını, gelirlerini biriktirip seyahate yatırıyor. Bunda sosyal medyanın etkisi ve uçak biletlerinin cazip fiyatları etkili. Ayrıca “seyahatsiz turizm” olarak adlandırdığım cafe-bar-restoran gezmeleri oldukça revaçta. Bunda da sosyal medyanın etkisi var.

Dolayısıyla insanoğlu ister uçsun ister konaklasın ister birkaç semt ötede gezmeye gitsin; yiyip içiyor. Yediği içtiği ne varsa fotoğraflıyor; paylaşıyor. Böyle fotoğraflamaların içinde obje olamayan kişiler de (haliyle ünlü bir yıldız değilseler) ürünleriyle o fotoğraflarda yer almak ve çok konuşulmak istiyorlar. Hatta ilgi çekmek ve bu yolla yıldızlaşmak. Hatta biliyorsunuzdur yıldız da veriliyor iyi şeflere ve iyi restoranlara: Michelin Yıldızı. Bir şekilde o aşçılar yıldızlaşıyor işte! Eğer bir de medyada özellikle televizyonda Jamie Oliver tarzı bir programla yer alırlarsa artık önüne geçilemez yükseliş başlamış oluyor…

Tüm aşçılık hayalleri kuranlara iyi şanslar dilemek istiyorum. Kendim de mutfakta olmayı çok seven biri olarak zorluklarını biliyorum. Malzeme, araç, gereç, uygun ısı, zamanlama… Zor iştir aslında yemek pişirmek. Profesyoneller için tahmin edersiniz restorana müşteri olarak gelecek herhangi birini memnun etmek çok çok daha zordur… Şimdilerde bir de füzyon mutfak (fusion cooking) çıktı ki artık yemek mi grafik sanat mı, tad ile mide mi yoksa sunum ile göz mü doymalı kafalar daha karışık. Ha bana sorarsanız öyle bir çay kaşığı marmelatla süslenmiş sadece bir kurabiye büyüklüğünde et parçasıyla ne gözüm de midem doyar söyleyeyim…

Hakkında Moda Tava

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevdiklerinizin Yüzlerini Gülümsetecek Yeni Yıl Hediye Alternatifleri IN STREET’ten!

Sevdiklerinizin Yüzlerini Gülümsetecek Yeni Yıl Hediye Alternatifleri IN STREET’ten!

Dünyaca ünlü markaların en yeni ve cazip fiyatlı modellerini aynı çatı altında buluşturan IN STREET, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.