Kurucusu olduğu Milano merkezli SMD Studio çatısı altında birbirinden farklı endüstri ürünleri tasarımlarına ve iç mimari projelere imza atan Serap Korkmaz’ın, Türk kültürünün klasikleşmiş ikon objesi olan ince belli çay bardağını yorumlayarak geliştirdiği, ilhamını ‘Ayasofya’dan alan “Sofia” çay seti, geçtiğimiz ay Milano’da gerçekleşen Making Makers sergisinde ve Milano Tasarım Haftası‘nda büyük ilgi gördü.
Yaşamını ve kariyerini Milano’da sürdüren iç mimar ve endüstri ürünleri tasarımcısı Serap Korkmaz, neo-klasik tasarımlar serisinin ilk ürünü olan “Sofia” ile geleneksel Türk kültürünün kült objeleri olan ve ince belli çay bardağı, çay kaşığı, çaydanlık ve tepsiden oluşan çay setini modern ve minimalist bir tarzda yeniden yorumladı. “Sofia” çay seti, geçtiğimiz ay Milano Tasarım Haftası’nda Fabbrica Del Vapore’de gerçekleşen “SHARING DESIGN – Terza Edizione 2016 – MAKING MAKERS” sergisinde ve Nilufar Depot’un standında yer alarak tüm dünyadan gelen tasarım meraklılarının büyük ilgisiyle karşılaştı.
Türk kültürünün klasikleşmiş unsurlarını modern bir dille yorumlayarak oluşturduğu neo-klasik ürünler koleksiyonunun ilk parçasını oluşturan “Sofia” çay seti, ilhamını İtalya’da “Basilicia di Santa Sofia” olarak anılan ve tüm dünyadan turistlerin İstanbul’da en çok görmek istediği tarihi yapılardan biri olan “Ayasofya”dan alıyor.
Seramikten imal edilmiş bir çaydanlık, 6 çay bardağı, 6 çay kaşığı ve ahşap, mermer ve pirinçten üretilmiş bir tepsiden oluşan “Sofia”nın ürünleri hem set halinde hem de ayrı ayrı satışa sunuluyor. Tamamen İtalyan üretimi olan “Sofia” çay setinin seramik üretimi Sicilyalı bir ailenin sahip olduğu Milano’daki Puzzo Ceramiche firması tarafından yapılmış. Tepsilerin ahşap işçilikleri MioCugino’ya, pirinç uygulamaları Fratelli Gurian firmasına, mermer üretimi ise İtalya’nın en iyi mermer firmalarından Moscato Marmi/Purapietra’ya ait. Çaydanlığın ve çay kaşıklarının uçlarında yer alan ve Osmanlı feslerinin püsküllerini anımsatan objeler ise resin malzeme kullanılarak, 3d printer’lar ile üretilmiş. Seramik malzeme için hazırlanan özel etiketlerin üretimi ise Roma’ya 60 km uzaklıktaki Civita Castellana’da yer alan Esseascreen Decalcomanie firmasına yaptırılmış.
“Geleneksel çizgileri minimalizmle buluşturduğumuz çay seti ile Türk tasarımına yeni bir soluk getirmeyi ve uluslararası arenada kendi kültürümüzü tanıtmayı amaçladık”, diyen Serap Korkmaz, “Sofia”yı ilk kez 2-17 Nisan tarihleri arasında Milano’daki Fabbrica Del Vapore Sanat Merkezi’nde gerçekleşen “SHARING DESIGN – Terza Edizione 2016 – MAKING MAKERS” etkinliğinde izleyiciyle buluşturdu. Milano Belediyesi’nin desteğiyle Milano Makers tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen “SHARING DESIGN – Terza Edizione 2016 – MAKING MAKERS” sergisinin yanısıra, “Sofia” ayrıca Milano Tasarım Haftası kapsamında Vincenzo Lancetti caddesindeki Nilufar Depot’ta da sergilendi.
Doğu ile Batı kültürlerini bir harmoni içinde buluşturduğu “Sofia” çay setini “Benim için doğup büyüdüğüm coğrafyaya ve Türk kültürünün zenginliğine tasarımcı olarak bir saygı duruş niteliği taşıyor” diye tarifleyen Serap Korkmaz, mimarlığı, tasarım kültürünü ve sanatı bir bütün olarak ele aldığı sofistike projeler geliştirmeye devam ediyor.
Serap Korkmaz ve SMD Studio Hakkında:
1988 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Serap Korkmaz Milano’da, Istituto Europeo di Design’da (IED) İç Mimari Tasarım eğitimi aldı. Mezuniyetinin ardından bitirme tezini VIAFARINI/Fondazione Arnaldo Pomodoro (FAP) “Urban Artists Hotel Roelink” üzerine hazırladı. Ardından Domus Academy’de otel tasarımı üzerine eğitim aldı.
Mezuniyetinin ardından Milano’daki Riccardo Giovanetti Studio ve Studio Mutti Architetti’de görev aldı. Çalışma hayatı devam ederken Scuola Politecnica di Design’da (SPD) İç Mimarlık Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.
Tasarımlarıyla 2013 yılında Salone Del Mobile’de seçilmiş genç tasarımcıların ürünlerine yer verilen Satellite sergisinde yer alma başarısını da gösteren Serap Korkmaz, 2014 yılında iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı alanında hizmet vermek üzere merkezi Milano’da bulunan kendi ofisi SMD Studio’yu kurdu.