İittala’nın tasarımcılarından Anu Penttinen, Tasarım Vakfı tarafından düzenlenen “Cam Füzyon Tasarım” atölyesi için Türkiye’ye geliyor.
Finlandiya’nın dünya çapında üne sahip tasarım ikonu İittala; 135 yıldır Fin tasarımının en büyük ustalarının hazırladığı koleksiyonlarla tanınıyor. Fin tasarımının işlevsel sadeliğini zirveye taşıyan Aalto’dan, olağanüstü kuş serisi ile yaşayan efsane Toikka’ya, adeta Finlandiya cam sanatının hafızası haline gelen İittala, genç kuşak cam sanatçılarıyla da geleneği geleceğe taşıyor.
Birbirinden güçlü renkleri camın keskin berraklığıyla buluşturan bir estetiğin ve İittala’nın “sade ve işlevsel” mottosuna uygun cam kutuların, “Vitriini”lerin tasarımcısı Anu Penttinen bu genç ustalar arasında göz dolduruyor.
Helsinki’deki Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Nuutajärvi Glass Village‘de kendine ait bir stüdyo kuran Anu Penttinen çalışmalarında doğa ve kent yaşamının detaylarını ustaca harmanlayan bir tasarım anlayışına sahip. Kentler, sokaklar ve kent devinimiyle adeta büyülenen tasarımcı, doğaya ve doğanın şaşırtıcı renk cümbüşüne, saflığına da kayıtsız kalmıyor. Penttinen’i özgün kılan bu bileşimde betonun soğukluğunun da, insan aktivitelerinin coşkulu ateşini de, kentlerin devinimini de, doğanın sadeliğini de bir arada görmek mümkün. Nitekim “Görsel dünyam, beton yapılar ve insan aktivitelerinden sızarak benim cam çalışmalarımın ilham kaynağı oluyor” diyor Penttinen…
Anu Penttinen ile Cam Füzyon Tasarım Atölyesi
Geçtiğimiz yıldan itibaren Türkiye’de seçkin satış noktalarında görülmeye başlayan İittala’nın tasarım yaklaşımı doğal olarak tasarım alanında çalışmalar yürüten kuruluşların da dikkatini çekiyor. Tasarım Vakfı da bu kuruluşlardan biri. Tasarım Vakfı, Anu Penttinen yönetiminde 26 Eylül- 1 Ekim 2016 tarihleri arasında Bodrum’da “Cam Füzyon Tasarım Atölyesi” düzenliyor. Cam tasarım sanatçılarına açık olarak düzenlenen atölyenin çerçevesini deneysel ve endüstriyel fikirlerin birbirini beslediği tasarım çalışmaları oluşturuyor. Cam plakalar ve füzyon teknikleri kullanılarak küçük ölçekli sofra ürünleri tasarımının gerçekleştirileceği atölyede tasarım ve yemek sunumu için fikirler geliştirilerek, katılımcıların prototipler üretmesi beklenecek.