Stratejik İmaj ve Stil Danışmanı, Yaşam ve Oyuncu Koçu
http://www.facebook.com/fulyaozturkplacing
http://twitter.com/FOzturkPlacing
fulyaozturkplacing@gmail.com
İŞ HAYATINDA ERKEKLERE STİL ÖNERİLERİ
İş hayatındaki kadınlar için yazdığım yazıdan pek farklı yazmayacağım ilk üç paragrafımı yine ama önerilerim kesinlikle farklılıklar gösterecektir…
İş hayatında içine düşülen en büyük yanlış, çeşitli meslek gruplarını temsil eden kıyafetlerin var olduğu yanılgısına düşmektir.
Yaratıcı işlerin yapıldığı reklamcılık, iç mimari, moda tasarımı gibi işlerde sıra dışı renklerde punk saçlar, hızma ve kapüşonlu sweatshirt veya memurluk olarak nitelendirilen bankacılık, devlet dairesi işleri, öğretmenlik, doktorluk gibi işlerde takım elbise ya da ceket giyilmesi gibi bir prototip uygulaması kesinlikle yanlıştır. Bu düşünceler ‘serbest üniforma’dan farksızdır.
Diğer yandan iş hayatı, sınırları çizilmemiş kurallar içerir. Siz her ne kadar ortama uyarak başarılı olacağınızı düşünürseniz düşünün ‘başkalarının kopyası’ olarak bir yere gelemezsiniz. İyi yerlere gelmiş bir kopya görülmemiştir; kopya olmaktan ileri gidemezsiniz…
Stil sahibi olmak için giyim ve davranışlarla bütünleyici tavsiyeler;
1- Kendiniz olun: Giyiminiz sizi temsil eder. Stiliniz de sizin aynanızdır. Giyiminize yaşama dair zevklerinizi yansıtın. Kendiniz olmaktan çekinmemek sizi farklı kılar, imzanız olur ve hatırda kalırsınız.
2-Masanız sizi anlatır: Dış görünüşünüz kadar ofisteki masanız da sizi anlatır. Masanızı bir takım aksesuarlar ve fotoğraflarla belirli ölçülerde kişiselleştirmeniz yerinde olur. Yine de abartmayın. Masanızın tozunu alın ve sıklıkla toplayın.
3- Aksesuarlar stilinizi tamamlar: Değer verdiğiniz aksesuarlarınız olmalı. Değerli aksesuarlar demiyorum değer verdiğiniz aksesuarlar olmalı. Özellikle manevi değeri olan veya hikayesi olan, taktığınızda veya kullandığınızda sizi siz yapan aksesuarlar…
4-Ten renginizi tamamlayan renkler seçin: Koyu tonlarda takımlar ciddi görünüyor diye seçilebilir. Ten renginizi tamamlayan renkler seçin. Özellikle erkeklerde atletik görünüm iş hayatında da atılımcı olduğunuza işaret edecektir. Bu yüzden çok bol veya büyük takım elbiseler, kravatlar seçmekten kaçının. Renkler erkeklerde de önemlidir. Ne sizi ölü gibi, hasta veya solgun göstermeli ne de çok patlayan renkler olup cildinizi yaşlı göstermeli…
5- Saç renginiz de sizi anlatır: Artık erkekler de serbestçe saçlarını boyatıyor. Bu yüzden doğal ve gerçek, özellikle kaşlarınızla aynı renk, sizin olan, size ait saç renginiz olmalı diyeceğim yine…
6- Fotoğraflarınızla aynı olun: Fotoğraflarınıza photoshop uygulatmıyorsunuzdur umarım. Bu özellikle erkek fotoğraflarında çok farklı yerlere çekilebilecek bir etki bırakır ve yanlıştır. İş Hayatında, şirket profilinizde kullanılan ve şirket websitesinde yer alan fotoğrafınızla aynı görünün.
7- Ayakkabılarınız deri olmalı: “Dost başa düşman ayağa bakar” derler; saçlarınızdan sonra ilk bakılan yer ayaklarınız ve ayakkabılarınız bilin. Ayakkabılarınız deri olmalı; bunun için paraya da kıyın. Hem deri ayakkabılar terletmez ve kokutmaz hem de iyi yatırımdır.
8- Ofiste sandal, terlik giymeyin: Erkekler de parmak arası terlik veya sandalet giymiyor mu şehir sokaklarında, plazalarda, çığlık atasım geliyor. İş hayatında taraklı erkek ayaklarına yer yok beyler…
9- Kaş aldırmaktan kaçının: Bir ara metroseksüel deniyordu değil mi kaş aldıran erkeklere? Kaş aldırmayın beyler. İnanılmaz çok gerekliyse de sadece iki kaş arası ve ince bir sıra belki ama hiç tavsiye edemiyorum. Yanlış kaş alan birinin eline düşerseniz vay halinize…
10- Tırnaklarınız kısa ve temiz olmalı: Erkekler tırnakiçi temizliği konusunda bazen yetersiz ve dikkatsiz olabiliyor. Sayacaklar ki “Birçok işe el atıyoruz, araç tamiri, ağır işler, yük taşıma, bahçe işleri… biz yapıyoruz.” Hiç biri bahane değil. Önce su sabun ve tırnak içleri de dahil el yıkama. Hatta belki yıkama fırçasıyla da tırnakları yıkama… Çok önemli.
11- Dar ceket modasına şüpheli yaklaşıyorum: Bu yıl erkeklerde bele oturan dar kesim ceketler moda. Bazı mağazalarda alışveriş yapan erkeklere de bu dar kesim ceketler yerine iki beden küçük ceketler satıyorlar. Aman Tanrım! Ters yöne koşasım geliyor birinin üstünde görünce. Hem hareket kısıtlılığı hem de yıkanmış çekmiş görünümü…Ne diyeceğimi bilemiyorum.
12- Gereksiz gömlek düğmesi açma: Eğer gerçekten racon derdiniz yoksa bir bölgede neden bir kabadayı görünümünde olasınız?
13- Uzun burun ve topuk şart değil: Neden bu kadar uzun yapılır erkek ayakkabıları? Zaten kösele sesi vardır erkek ayakkabılarında, bir de neden topuk koyarlar erkek ayakkabılarına? Diyelim ki bir de üst düzey yöneticisiniz; çalışanlarınızın koridorda yaptığınız sesten ani baskınlarınıza hazırlıklı olması da ayakkabı sesinize bağlı.
14- Mendil şart değil: Özel davetler harici göğüs cebinde mendil taşınması kesinlikle gereksiz. Günlük iş hayatında bu kadar ‘kıl pranga’ görünmek ne için gerekli olsun ki?
15- Gömlek içine beyaz atlet giymek: Erkekler gömlek içine kollu/kolsuz atlet giyiyorlar ve baharda ceketlerini çıkarıp dolaştıklarında ilginç görüntüler ortaya çıkabiliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir; özellikle de kısa kollu atletler için. Ya hiç atlet giyilmemeli ya da gömlek altında görünmeyecek atletler seçilmeli.
16- Dedikodu yapmayın, yapanlara katılmayın: Ofiste dedikoducu olmak profesyonel olmayan çirkin bir davranıştır. O kadar çirkin görünür ki isterseniz Harvard mezunu olun mahallede çekirdek çitleyen boş insanlardan farklı görünmezsiniz.
17- Tuvalette yapılması gerekenler: Ofis masanızda tırnak kesmeyin, ceket fırçalamayın.Bunlar yalnızken, örneğin tuvalette yapmanız gerekenler. Bir de tuvalette olmasa da uluorta ofiste yapmamanız gerekenler arasında söküğünüzü dikmek ve sakız çiğnemek var.
18- Size ait bir not sistemi olsun: Şık bir not defteri ve ajandanız olmalı. Kendi iş hayatımdan hatırladığım kadarıyla bir direktörün de sürekli müsvedde kağıtlarına not tutup sonra o kağıtları kaybetmesi hiç hoş karşılanmıyordu.
19- Özel görüşmelerinizi ofiste yapmayın: Özel hayatınıza ait insanların sizi ofiste ziyaretleri ya kısa tutulmalı ya da öğle tatiline denk getirilerek dışarıda sürdürülmelidir. Keza özel telefon görüşmelerinizi de ofiste yapmayın. Kimsenin sizin özel hayatınızı dinlemesi gerekmiyor.
20- Diğer çalışanlara sesleniş: “Hayatım, güzel kız” gibi yapışkan sözler alışkanlığınız olmamalı. Ayrıca diğer çalışanlara arkadaşça dahi olsa lakap takmayın.